Μουσικές Σπουδές - Oλα αυτά που θέλετε να μάθετε για της κλασικές σπουδές μουσικής.

Σπουδές τραγουδιού με τη Σοφία Παπαδημητροπούλου στο Εράτειο Ωδείο

Η διακεκριμένη υψίφωνος και καθηγήτρια τραγουδιού, Σοφία Παπαδημητροπούλου, συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με το Εράτειο Ωδείο στα Βριλήσσια, διδάσκοντας κλασικό και σύγχρονο τραγούδι.

Σοφία Παπαδημητροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών μουσικής και εκπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο κλασικό τραγούδι με τις υψηλότερες τιμές με την διεθνούς φήμης σοπράνο Μarina Krilovici. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια τραγουδιού, με διακεκριμένους σολίστ της όπερας όπως των Cheryl Studer, Peter Svensson, Δημήτρη Πλατανιά, Χριστίνας Γιαννακοπούλου και Δήμητρας Θεοδοσίου, με την οποία και μελετά συστηματικά. Έχει επίσης παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια πάνω στη μουσική του μπαρόκ και το γερμανικό lied από τον διακεκριμένο μουσικό Γεράσιμο Χοϊδά.

Από το 2014 έχει πια σταθερή συνεργασία με τον διεθνώς διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα με τον οποίο πραγματοποιεί συναυλίες ανά την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τις «Όπερες των ζητιάνων» στην όπερα του J.Verdi “Trovatore” σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού, με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών καθώς και σε σειρά συναυλιών, ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «La Divina» Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γαλλικό Ινστιτούτο, Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Θέατρο Βεάκη, Καθολικός ναός του Αγ. Ιωάννου Βαπτιστού Σαντορίνης, Μέγαρο Γκύζη Σαντορίνης κ.ά.).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά forum και φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών όπως τα «12 κουπέ» του θεάτρου «Tο Tραίνο Στο Ρουφ» με το οποίο και συνεργάστηκε και πέραν του φεστιβάλ, τη θεατρική σεζόν 2012-13 σε mini opera-show όπου έπαιζε και σκηνοθετούσε η ίδια. Έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε 1η παγκόσμια εκτέλεση. To 2013 ήταν μία εκ των επιτυχόντων του studio operas της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το 2014 έγινε δεκτή να συμμετάσχει στον 38o διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού “Grand Prix Maria Callas” που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2014.

Δημοσιεύσεις αλλά και διθυραμβικές κριτικές για τη δουλειά της έχουν γραφτεί στον τύπο από μουσικοκριτικούς όπως ο Νίκος Δοντάς, Ιλειάνα Δημάδη και Γιάννης Σβώλος. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα "Η συμμετρία στην επιστήμη και τις Τέχνες" (ISSC Conference 2016).

Ταυτόχρονα με τις μουσικές σπουδές της, δραστηριοποιείται με την υποκριτική και το χορό που επί σειρά ετών σπούδασε στη σχολή της Στέλλας Περδίκη. Έχει υπάρξει μέλος θεατρικών εργαστηρίων και θιάσων έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου μας, (Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Ελένη Σκότη, τη σεναριογράφο Μιρέλλα Παπαοικονόμου κ.α.).

Είναι απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Βίντεο και ηχογραφήσεις της μπορείτε να παρακολουθήσετε στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube.

Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο τραγούδι στο Εράτειο Ωδείο.

Πηγές