Μουσικές Σπουδές - Oλα αυτά που θέλετε να μάθετε για της κλασικές σπουδές μουσικής.
  • warning: Creating default object from empty value in /var/www/staccato.gr/httpdocs/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/staccato.gr/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_argument::init(&$view, $options) in /var/www/staccato.gr/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument_many_to_one.inc on line 169.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/staccato.gr/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Οργανογνωσία

Τα μουσικά όργανα, ανάλογα με το είδος του ηχογόνου σώματος, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο παράγουν ήχο, χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες: Χορδόφωνα (έγχορδα), Αερόφωνα (πνευστά), Μεμβρανόφωνα και Ιδιόφωνα.

Σε αυτά τα όργανα ο ήχος παράγεται από παλμικές κινήσεις μίας ή περισσοτέρων χορδών που είναι τεντωμένες πάνω σε ένα ηχείο.

Στα ιδιόφωνα το ηχογόνο σώμα είναι το ίδιο σώμα του οργάνου.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όργανα που ο ήχος τους παράγεται κυρίως με κρούση της επιφάνειας του ηχογόνου μέρους δηλαδή της μεμβράνης (απευθείας με το χέρι ή με ειδικές μπαγκέτες), αλλά και με πιο ασυνήθιστους τρόπους όπως με την τριβή της μεμβράνης, με δόνηση χαλκιών ή άλλων μικρών αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στο ηχείο κλπ.

Σε αυτά τα όργανα ο ήχος παράγεται καθώς πάλλεται ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο σωλήνα του κάθε οργάνου.