Μουσικές Σπουδές - Oλα αυτά που θέλετε να μάθετε για της κλασικές σπουδές μουσικής.

Πως να επιλέξω το κατάλληλο πιάνο;

Η επιλογή του πιάνου εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνει κάποιος και από τις σπουδές που τον ενδιαφέρουν. Έχουμε λοιπόν τις εξής περιπτώσεις.

  1. Κλασσικές σπουδές πιάνου
  2. Μοντέρνο πιάνο
  3. Σπουδές θεωρητικών με εφαρμογή στο πιάνο ή
    Σπουδές μουσικής με χρήση προγραμμάτων στον υπολογιστή

Αναλυτικότερα:


1. Κλασσικές σπουδές πιάνου.

Αναφερόμαστε στο σπουδαστή ο οποίος έχει ξεκινήσει σπουδές πιάνου με σκοπό την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος του οργάνου αυτού. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή είναι μία. Είναι απαραίτητο το κλασσικό πιάνο ώστε ο σπουδαστής να μάθει τη σωστή τεχνική και το χειρισμό του οργάνου. Δυστυχώς υπάρχουν μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής. Τα πλεονεκτήματα είναι η σωστή εκμάθηση του οργάνου, η απόκτηση της καλύτερης δυνατής τεχνικής και φυσικά η πολύ καλή ακουστική που προσφέρει ένα κλασσικό πιάνο (σε σχέση με ένα ηλεκτρικό). Από την άλλη μεριά τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου οργάνου είναι ότι η χρήση του μπορεί να γίνει «ενοχλητική» για κάποιους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και έχουν ανάγκη από ησυχία. Δυστυχώς δεν θα μπορεί ο σπουδαστής να μελετήσει χωρίς να ακούγεται, άρα περιορίζονται οι ώρες που υπάρχει δυνατότητα μελέτης. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, απλώς παραμένει ένα αρνητικό στοιχείο στην επιλογή αυτού του οργάνου. Βέβαια με τη χρήση του κατάλληλου pedal, ο σπουδαστής μπορεί να ελαττώσει αρκετά τον ήχο του οργάνου, όμως κάτι τέτοιο ίσως να μην τον καλύπτει ηχητικά.
Το οικονομικό κομμάτι είναι επίσης ένα κριτήριο επιλογής του οργάνου αυτού, αφού η τιμή του ποικίλει ανάλογα την ποιότητα, την εταιρεία, την παλαιότητα, τα υλικά κλπ. Σε αυτή την περίπτωση το κριτήριο αλλάζει με την έννοια ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και το επίπεδο του σπουδαστή. Αν για παράδειγμα ο σπουδαστής είναι αρχάριος και δεν υπάρχει μια οικονομική ευχέρεια, τότε θα μπορούσε η επιλογή να είναι ένα κλασσικό πιάνο μεταχειρισμένο, από έναν οίκο μουσικής που ειδικεύεται στα μεταχειρισμένα, ή ακόμα από κάποιον ιδιώτη, ώστε να επιτευχθούν δύο πράγματα: το σωστό όργανο σε συνδυασμό με την καλή τιμή. Στην περίπτωση που ο σπουδαστής είναι σε προχωρημένο επίπεδο, τότε θα πρέπει να επενδύσει σε αυτή την επιλογή του οργάνου για να έχει και τη σωστή απόδοση. Αυτή η περίπτωση δεν καταρρίπτει την επιλογή του μεταχειρισμένου (αν και πάλι δεν είναι οικονομικά εφικτο). Υπάρχουν αξιόλογοι μουσικοί οίκοι που εξειδικεύονται σε αυτό το είδος των οργάνων και τα συντηρούν σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε να είναι χρήσιμα και σωστά για μελέτη ενός προχωρημένου σπουδαστή.


2. Μοντέρνο πιάνο

Είναι λίγο παρεξηγημένος τίτλος το «Μοντέρνο πιάνο». Σε μερικά ωδεία εννοείται η εκμάθηση τραγουδιών ανάλογα με το επίπεδο του σπουδαστή, ενώ σε άλλα ωδεία εννοείται η σπουδή της τζαζ μουσικής. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην παραπλανάται ο εκάστοτε σπουδαστής. Όπως και να ΄χει, σε αυτή την κατηγορία σπουδών μπορεί ο σπουδαστής να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό πιάνο. Όμως και εδώ υπάρχουν μικροδιαφορές ανάλογα τα μοντέλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (θα αναφερθούμε σε αυτά σε ξεχωριστή παράγραφο). Το ηλεκτρικό πιάνο είναι μια επιλογή που προσφέρει αντίστοιχο τρόπο μελέτης με το κλασσικό πιάνο, και επιπλέον έχει το πλεονέκτημα της ελάττωσης του ήχου όταν αυτό χρειαστεί. Όσο για το οικονομικό κομμάτι, οι τιμές και εδώ ποικίλλουν ανάλογα τις απαιτήσεις που έχει ο σπουδαστής. Η διαφορά του από το κλασσικό πιάνο είναι ότι δεν έχει την ίδια απόδοση του ήχου και ότι τα πλήκτρα του ηλεκτρικού (όσο και καλό να είναι) δεν μπορούν να έχουν την ίδια αίσθηση με τα πλήκτρα του κλασσικού. Γι’ αυτό το λόγο ένας επαγγελματίας πιανίστας δε θα μείνει 100% ευχαριστημένος από ένα ηλεκτρικό πιάνο.

3. Σπουδές μουσικής με χρήση προγραμμάτων στον υπολογιστή
Συνδυασμοί των παραπάνω σπουδών

Όσον αφορά στις επόμενες 2 περιπτώσεις (Σπουδές θεωρητικών με εφαρμογή στο πιάνο, Σπουδές μουσικής με χρήση προγραμμάτων στον υπολογιστή) η επιλογή είναι και πάλι το ηλεκτρικό πιάνο.
Για να είμαστε όμως ξεκάθαροι: Δεν αποκλείουμε την αγορά ενός κλασσικού πιάνου όταν έχουμε απορρίψει ένα τίτλο σπουδών. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τους λόγους που κάποιος χρειάζεται πραγματικά ένα ηλεκτρικό παρά ένα κλασσικό πιάνο.
Το ηλεκτρικό πιάνο έχει δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί προγράμματα μουσικής στον υπολογιστή και με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιήσει το πιάνο ως μέσο εγγραφής ενός κομματιού ηχητικά ή ως παρτιτούρα. Μπορεί να ηχογραφήσει κάποια κομμάτια στο ηλεκτρικό πιάνο και να τα χρησιμοποιήσει είτε στον υπολογιστή για κάποια επεξεργασία, είτε ως συνοδεία στο πιάνο παίζοντας παράλληλα κάτι άλλο.
Επίσης το ηλεκτρικό πιάνο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης του ήχου, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που ο μόνος του χρόνος μελέτης είναι οι ώρες κοινής ησυχίας ή βέβαια για κάποιον που δε θέλει να ενοχλεί με τη μελέτη του. Σε αυτό το κομμάτι ανοίγουμε μια μικρή παρένθεση να τονίσουμε το εξής: Υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα κλασσικών πιάνων που έχουν τη δυνατότητα πλήρους σίγασης με χρήση ακουστικών για το σπουδαστή, που με αυτόν τον τρόπο βοηθούν κατά πολύ στο πρόβλημα της «ενόχλησης». Βέβαια και η τιμή τους είναι ανάλογη αυτής της παροχής.
Τέλος το ηλεκτρικό πιάνο μπορεί να αποτελεί φορητό όργανο, πράγμα που εξυπηρετεί πολλούς καλλιτέχνες που το χρειάζονται για εμφανίσεις ή πρόβες με μουσικά σύνολα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το ηλεκτρικό πιάνο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα απαιτήσεων, από πολύ λίγες έως πολλές. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν και αντίστοιχα είδη ηλεκτρικών πιάνων.

Stage piano (δυναμικό ή βαρυκεντρισμένο) και τα γνωστά Clavinova.

Stage piano είναι τα όργανα που είναι φορητά (άρα χρειάζονται και κάποια βάση) και χωρίζονται στις κατηγορίες δυναμικών και βαρυκεντρισμένων.
Δυναμικό κλαβιέ εννοείται το κλαβιέ που τα πλήκτρα του είναι όλα μαλακά (σαν του αρμονίου) και με τη διαφορετική πίεση παράγουν περισσότερη ένταση ήχου.
Βαρυκεντρισμένο κλαβιέ είναι το κλαβιέ που τα πλήκτρα του είναι βαριά με παρόμοιο βάρος και απόδοση όπως του κλασσικού πιάνου.

Τα Clavinova είναι σειρά ηλεκτρικών πιάνων της εταιρείας Yamaha. Δεν είναι φορητά αλλά είναι σαν κλασσικά (κανονικό έπιπλο). Έχουν όλα βαρυκεντρισμένο κλαβιέ με αρκετά καλή απόδοση σε σχέση με ένα κλασσικό πιάνο.
Η διαφορά των Stage από τα Clavinova έχει να κάνει με τις λειτουργίες. Και βέβαια αυτή είναι και η διαφορά στις τιμές όλων των ειδών. Μπορεί να υπάρχει Stage που να είναι αρκετά οικονομικό λόγω των λίγων ήχων που έχει και να υπάρχει και Stage που είναι πολύ ακριβό λόγω των πολλών ήχων. Αυτά τα όργανα λόγω του ότι είναι ηλεκτρικά, παρέχουν δυνατότητες όπως διαφορετικούς ήχους, ρυθμούς, δυνατότητα εγγραφής, δυνατότητα πολυφωνίας (πόσοι ήχοι μπορούν να ακούγονται ταυτόχρονα), δυνατότητα αποθήκευσης σε μνήμη ή σε κάποιο stick. Άρα το κόστος ανεβαίνει ανάλογα τις απαιτήσεις του χρήστη.

Στην περίπτωση που κάποιος σπουδαστής ασχολείται με ανώτερα θεωρητικά, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει από βασικό επίπεδο ως αρκετά προχωρημένο επίπεδο πιάνου. Άρα και σε αυτή την περίπτωση μπαίνουμε στη διαδικασία να επιλέξουμε το κατάλληλο όργανο. Ο σπουδαστής είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιο όργανο τον εξυπηρετεί. Το γεγονός ότι αποκλείουμε τον τίτλο σπουδών του οργάνου, δε σημαίνει τοι δεν πρέπει να το έχουμε. Αν ένα κλασσικό πιάνο εξυπηρετεί καλύτερα ένα σπουδαστή θεωρητικών, τότε μπορεί να αποκτήσει αυτό που τον ευχαριστεί. Και σίγουρα ένα κλασσικό πιάνο μπορεί να έχει στο θέμα «ήχος» τα πρωτεία.